5 Şubat 2017 Pazar

Enstrüman Yapımcısı Feridun Obul'un Atölyesi

Feridun Obul






Vildan Akbay & Baha Aydın (Ney ve Tanbur Dinletisi)


Rebabname

Türk rebabı, Celaleddin-i Rumî’nin yetmişin üzerinde beyitinde rebabtan bahsettiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda kendisinin rebap da çaldığı rivayet edilmektedir. Celaleddin-i Rumî’nin oğlu Sultan Veled‘in yazdığı rebabname adlı mesnevide (Bu eserde rebâb Celaleddin-i Rumî’nin Mesnevîsinde neyi kullandığı gibi bir metafor olarak kullanılmıştır.) şöyle bir kısım geçmektedir:

“Ney sadece kamıştan yapıldığı için onda sadece bir çeşit inleme vardır. Oysa rebabın oluşumunda ağaç, deri, kil, demir gibi maddeler vardır. Rebâbin iniltisi bu yüzdendir ki neyden daha fazladır”


Kaynak: http://www.ilimvemedeniyet.com/dogunun-sazlari-7-rebap-rabab.html

Udun İcadı


Abdülkadir Maragi, udu, Doğu milletlerinin kullanmış oldukları en eski çalgı olduğunu söyler ve udun icadı üzerine şu efsaneyi nakleder: “Lameş'in çok uzun ömrü olmuştur. Elli zevcesi ve yüz oda-lığı vardı,bununla beraber hiç çocuğu olmamıştır. Hayatının sonuna doğru iki kızı oldu. Birine Sala,birine de Bem ismini verdi. Bir müddet sonra bir oğlu oldu. Bundan çok sevinç ve neşe duydu. Çocuk beş yaşına gelince öldü. Lameş o kadar ağladı ki,cennetten kovulduğu zaman Adem'in ağlaması dışında, dünyada hiç kimse ondan evvel bu kadar ağlamamıştı. Çocuğunun cesedinin daima görülebilmesi için Lameş onu bir ağaca astı,ara sıra karşısına gidip onu kaybettiğinden dolayı ağlıyordu. Çocuğun cesedi ağacın üzerinde o kadar uzun kaldı ki, eti ve derisi kemiklerinden dökülerek yere düştü. Lameş,cesedi asmış olduğu ağaç dalını keserek,ona az çok oğlunun şeklini verdi ve bu aletin üzerine at kıllarını bağlayarak gerdi. Bu kıllara parmakları ile dokunduğu zaman çıkan sesler onu ağlatıyordu. Bir gün bu sesler ona öyle tesir etti ki,derhal öldü. Lameş'ten sonra udun şekli değişikliklere uğradı ve bugünkü şeklini aldı.”

Kaynak: Ud ne zaman kim tarafından bulunmuştur? https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/344063-ud-ne-zaman-kim-tarafindan-bulunmustur.html#ixzz4XorFwULl